Educació Mediàtica i TIC

logocampanyammEl Parlament Europeu proposa introduir una assignatura de “educació mediàtica” a les escoles europees.

L’Eurocambra planteja la introducció d’una assignatura de “Educació mediàtica” en els col·legis. En un informe aprovat pel ple, els diputats també subratllen la necessitat de millorar les infraestructures a les escoles perquè tots els nens tinguin accés a Internet i proposen impulsar l’alfabetització mediàtica dels adults, els quals influeixen en els hàbits d’utilització dels mitjans desenvolupats pels nens.

L’alfabetització mediàtica implica la capacitat de comprendre i valorar críticament els diversos aspectes dels diferents mitjans de comunicació, aconseguint filtrar encertadament la informació rebuda a través del torrent de dades i imatges. Desenvolupar aquesta capacitat és fonamental per aprofitar les oportunitats que l’actual era digital. L’informe, aprovat per 583 vots a favor, 23 en contra i 4 abstencions, assenyala que l’educació mediàtica ha de formar part dels plans d’estudi en tots els nivells d’educació escolar.

Els diputats recorden que l’educació mediàtica comença a la llar, per la qual cosa és essencial que les activitats d’educació incloguin els pares, els quals juguen un paper decisiu en el desenvolupament d’hàbits d’utilització dels mitjans de comunicació per part dels més petits.

Per tal de convèncer administracions i docents de la necessitat de formar ciutadans capaços de ser crítics davant les imatges que reben, AulaMèdia ha posat en marxa la campanya “Per una mirada crítica educació en comunicació“, presentada ahir en el transcurs d’un debat en què la professora de la UB Alba Ambròs va analitzar la recent proposta que el Parlament Europeu ha fet en aquest sentit.

Per altra banda recordem que el proper informe PISA (Programme for International Student Assessment) impulsat per l’OCDE corresponent a l’any 2009 incorporarà l’avaluació d’habilitats i coneixements relacionats amb l’ús de la tecnologia digital i de les competències informacionals en els estudiants.

Així mateix el diari El País va publicar fa uns dies un reportatge al voltant d’aquesta notícia amb el títol de L’era digital arriba a l’Informe Pisa i com subtítol “L’OCDE mesurarà el 2009 la capacitat lectora en formats electrònics dels alumnes – L’examen es farà amb una aplicació que simula Internet “.

AMPARRAT ONLINE

Dijous, 26 de febrer de 2009

Anuncis

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: